8 Şubat 2008 Cuma

AMERİCAN GANGSTER

Divx denen olayın gözünü seveyim. İnternette dolaşan filmler her ne kadar sahiplerine emek hırsızlığı yapıyorlar dedirtse de yakın zamanda bunu önüne geçilebileceğini düşünmüyorum.

*** ***

Divx'in son nimetinden geçen gün faydalandım ve ülkemizde gösterime henüz giren American Gangster filmini daha Türkiye'ye gelmeden önce izleme fırsatım oldu.

Filmin yönetmeni, Gladiatör, Black Hawk Down (Kara Şahin Düştü) Kingdom Of Heaven (Cennetin Krallığı) filmlerinin yönetmeni Ridley Scott. Bir de kardeşi vardır Tony Scott. O da, Men On Fire (Gazap Ateşi), Enemy of The State (Düşman Hattı) ve Deja Vu filmlerinin yönetmenidir. Anlayacağınız bu iki kardeş, Hollywood'da başarılı işlere imza atan cevval insanlar.

American Gangster filminin çekileceğini duyduğum zaman bir hayli heyecanlanmıştım. Çünkü yönetmeni Ridley Scott ve oyuncuları Denzel Washington, Russel Crowe idi. Konusu da mafya olunca filmin tadından yenmez olacağı hissine kapılıp beklemeye başladım.

Film, Wietnam savaşının yaşandığı günlerde geçiyor. Denzel, Wietnam'daki kuzeni vasıtasıyla aşırı kaliteli ve ucuza mal ettiği uyuşturucuları Amerika'da pazara çıkarıyor. Bu mallar sayesinde piyasadan herkesi silen Denzel, Amerika'nın en büyük mafya babası haline geliyor. Ancak bunu bilen çalıştığı insanlar dışında hiç kimse. Herkes onu büyük bir iş adamı zannediyor. Ayrıca bir zamanların Amerika'sının (belki hala öyledir) pisliğe batmış halini izleme şansımız oluyor. Ridley Scott'un yüksek kaliteli prodüksiyonu bize bu duyguyu fazlasıyla hissettiriyor.

Russel Crowe ise, ailevi sorunlar yaşayan bir polis. Filmin ilk başlarında Denzel ile Russel arasında yaşanacak çatışmayı merak etmeye başlamıştım. Ancak bir türlü olmadı. İlk 45 dakika boyunca bu iki insan hiç karşı karşıya gelmediler. Birbirlerinden haberleri bile yok. Oysa, bir filmde kahraman ile düşman ara ara karşı karşıya gelmeli ve birbirlerine meydan okumalılar. Bu çatışmanın düzeyini arttırarak gerilim oluşmasına vesile olur.

Russel'ın aslında uyuşturucu baronunun Denzel olduğunu öğrenmesi filmin sonuna doğru oluyor. Oysa, ikinci perdenin başında bu bilgi gelseydi, bu ikili film boyunca çatışacak, biri kaçacak, diğeri kovalayacaktı. Onun yerine bize, hikayeye katkısı olmayan bir sürü şey izlettiler.

Filmdeki çatışma, yok denecek kadar zayıf kurulmuş. Oysa, daha heyecanlı yapılabilirmiş gibi geldi bana. Asllında şöyle bir şey de var: Filmin senaryosu gerçek hayattan alınma. Birinin hayat hikayesi şeklinde. Ama hayat hikayesi de olsa, neticede sinema yapıyorsunuz. Hikayenin üzerinde oynama hakkına sahipsiniz. Belgesel zihniyetiyle yapılan hayat hikayesi filmlerinden biri. Filmin süresinin 2 saat 37 dakika olmasına da bir anlam veremedim.

Çatışma unsuru genelde sahnelik kullanılıyor ve birbirlerine racon kesen adamların kavgalarını izlerken biraz geriliyoruz o kadar.

Filmde, çok fazla karakter var ve hepsini akılda tutmak bazen zorlaşabiliyor.

Denzel'e kötü rol bir hayli yakışıyor. Gerçekten hakkını vererek yapmış. Russel Crowe ise Gladiator ve Akıl Oyunları'ndaki performansından biraz mahrum kalmış gibi.

Neticede American Gangster filmi bekleneni vermeyen bir film. Ancak, racon görmek isteyen, çatır çatır şiddet işleyen karakterler izlemek isteyenler için ideal bir film. Hikayesine bakıp, büyülenmek isteyenler için ise hayal kırıklığı.

KOLAY GELSİN...

21 yorum:

Adsız dedi ki...

kurtlar vadisi pusu tatile girmesin lutfenya temmuzda girsin yada tatile dizi

Adsız dedi ki...

kurtlar vadisi pusu tatile girmesin lutfenya temmuzda girsin yada tatile dizi

Adsız dedi ki...

nerden cıkdı sezon finali tatili

Adsız dedi ki...

nerden cıkdı sezon finali tatili

Adsız dedi ki...

kurtlar vadisi pusu neden izlenmyen kanala geçti tnt olmasa ne işi var izlenmeyen kanalda ben emrah lutfen atv kalsa yada show tv olsa kendi gununde

Adsız dedi ki...

ben emrah kurtlar vadisi pusu yeni sezonu mrkla bekliyom 129 bölüm fıragmanını polat alemdarın aron felleri öldürmesi dileğiyle inşlh öldürecek felleri

Adsız dedi ki...

pana filim kurtlar vadisi terör dizisini geri istiyoruz

Adsız dedi ki...

kurtlar vadisi pusu foxsa yada show tv gecse tnt tutulmaz dizi

Adsız dedi ki...

bence polatan benim bir isteğim far feller çok ileri gitti çpk fazla oldu o adam ce çok şimardi kel aron polat felleri öldürsün hata pala gimi gomsun haa hha

Adsız dedi ki...

polat pala gimi felleride gömse kel aron felleri öldürse ben emrah

Adsız dedi ki...

kurtlar vadisi pusu özet 2o de yeni bölüm 22 1o da olsa bence

Adsız dedi ki...

kurtlar vadisi pusu saat 23 de olsa yeni bölüm

Adsız dedi ki...

kurtlar vadisi pusu doğu eşref oğlu geri gelse bide pala husref ağa kirve testere necmi oktay kaynarca çakır abidin

Adsız dedi ki...

kurtlar vadisi pusu yeni sdezonda tnt sonra kanald gecse bence

Adsız dedi ki...

kurtlar vadisi pusu yeni sdezonda tnt sonra kanald gecse bence

Adsız dedi ki...

memati yeni sezonda olsa gine kurtlar vadisi pusu bence onsuz olmaz dizi reytin kaymı yaşar savcı leyla tek ayrılsa ölse dizide

emrah dedi ki...

maskeli fedai kılığındaki polat alemdar olsun yoksa izlemeyiz yakarım cıranızını vahap cıkarsa eğer yada savcı leyla

emrah dedi ki...

madem memati baş dirilecek ozaman suleyman çakır oktay kaynarcada dirilsin sacma olur ama

emrah dedi ki...

kurtlar vadisi terör dizi istiyoruz

emrah dedi ki...

kurtlar vadisi pusu abdülhey ölmese bence abdülhey mrk keyi öldürse

emrah dedi ki...

kurtlar vadisi pusu 12 haziran verin lütfen atv de yada knal değişsin ne dir buya